DELICIOUS: Impulsant el futur dels lactis d’origen vegetal

Participem en el projecte europeu DELICIOUS, una iniciativa d’innovació que busca transformar el mercat dels lactis d’origen vegetal. En un context de creixent demanda de dietes alternatives més sostenibles i saludables, DELICIOUS treballa en el desenvolupament de productes lactis vegetals, com el formatge i el quefir, que destaquin per ser assequibles, nutritius i atractius. Alhora, el projecte té com a objectiu reduir l’impacte ambiental associat a la producció de lactis convencionals.

El projecte reuneix 17 entitats de 9 països diferents. Entre els participants s’hi troben centres de recerca dedicats a la investigació científica i tecnològica, institucions acadèmiques, empreses, clústers i associacions de la indústria alimentària. Totes aquestes entitats col·laboren en el marc del programa Horizon Europe.

El projecte va donar el tret de sortida els dies 12 i 13 de desembre de 2024 amb la reunió inaugural que es va celebrar a la Fundació Alícia, a Món Sant Benet. Durant aquestes jornades, els participants van establir les bases del projecte, definint els objectius i les línies de treball. L’esdeveniment va comptar amb la participació d’experts de diferents àmbits que van debatre les estratègies i tecnologies innovadores que marcaran el desenvolupament del projecte en els pròxims anys. Mitjançant tecnologies innovadores, com la fermentació microbiana, DELICIOUS pretén millorar les propietats sensorials i nutricionals dels productes lactis vegetals. Alhora, integra les preferències dels consumidors i redueix fins a un 30% l’impacte ambiental en comparació amb els processos de producció dels lactis convencionals.

La contribució d’Alícia al projecte se centra en l’anàlisi de la percepció dels consumidors i dels professionals de la cuina. Avaluem les propietats dels prototips de quefir i formatge d’origen vegetal, assegurant que compleixin els estàndards de qualitat, sabor i textura. El nostre treball inclou la identificació de les necessitats i requisits culinaris per a aquests productes, així com la detecció d’aspectes a millorar per tal d’alinear-los amb les expectatives del mercat. També portem a terme l’avaluació de l’acceptació per part dels xefs. Els prototips desenvolupats són presentats a professionals del sector culinari per recollir les seves impressions i suggeriments, un pas clau per refinar els productes i adaptar-los a les necessitats del sector gastronòmic.

Fins ara, el projecte ha assolit avenços significatius en el desenvolupament de tecnologies per produir lactis vegetals amb característiques sensorials millorades. Gràcies a la col·laboració amb entitats de recerca i experts culinaris, s’han elaborat prototips que actualment es troben en fase de proves. Amb l’objectiu d’oferir alternatives sostenibles i atractives per als consumidors, DELICIOUS continua treballant per establir un nou estàndard en la indústria dels lactis d’origen vegetal.

Des de Fundació Alícia reafirmem el nostre compromís d’integrar ciència i cuina per desenvolupar solucions innovadores i sostenibles que responguin a les necessitats alimentàries de la societat.

Comparteix aquesta notícia

Més notícies

Les últimes notícies de la Fundació Alícia