Notícies

El projecte DIAITA, desenvolupat per la Fundació Alícia i Bestiario, ha estat seleccionat com un dels tres projectes finalistes per passar a la segona fase del programa FOODITY. Aquest programa, dona així la oportunitat a tres projectes entre els sis inicials, a treballar en consolidar el seus prototips al llarg de tres mesos més.

La Berlin Food Week ha celebrat el seu desè aniversari amb la participació destacada de Ferran Adrià i la Fundació Alícia, en una exposició que ha posat de relleu la influència de Catalunya en la gastronomia mundial. Aquesta cita ha estat impulsada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de Prodeca, i pel Departament d’Exteriors de la Generalitat de Catalunya.
El passat 8 d’octubre de 2024, en el marc del congrés San Sebastián Gastronomika, es va viure una experiència única que va enfrontar la creativitat humana i les capacitats de la intel·ligència artificial (IA) en l’àmbit de l’alta cuina. Aquest desafiament, organitzat per la Fundació Alícia, va tenir lloc al KURSAAL de Donostia-San Sebastián i va enfrontar el reconegut xef Ricard Camarena amb un equip d’IA dirigit pel físic Eneko Axpe, la química Laia Badal i el xef Daniel Barrionuevo, investigadors de la Fundació Alícia.
Del 10 al 13 de setembre de 2024, la Fundació Alícia i el SENAC São Paulo van organitzar el 2º Congresso SENAC e Fundação Alícia: “O Caminho da alimentação para todas as pessoas”, un esdeveniment internacional que va reunir experts en alimentació, nutrició i sostenibilitat. La Fundació Alícia va tenir un paper destacat al llarg dels quatre dies, compartint la seva experiència i coneixements sobre com fer que l’alimentació sigui més accessible, saludable i sostenible per a tothom.
Dime qué comes y te diré cómo duermes
La Fundació Alícia, amb més de dues dècades d’experiència en la investigació sobre la relació entre alimentació i salut, i en col·laboració amb AdSalutem Institut del Son, presenta Dime qué comes y te diré cómo duermes. Aquest llibre neix amb el propòsit d’oferir una eina pràctica i científica per abordar un dels grans reptes de la nostra època: els trastorns del son. A través d’una profunda comprensió de com l’alimentació impacta en el descans, el llibre ofereix solucions per millorar la qualitat del son i, per tant, la salut general.
Diaita neix amb l’objectiu de proporcionar als pacients amb càncer colorectal recomanacions alimentàries personalitzades i adaptades a les necessitats específiques de cada persona. Aquesta solució tecnològica, basada en el rigor científic i l’aplicació de la intel·ligència artificial, vol ser una eina pràctica que resolgui els dubtes i les necessitats en les diferents fases del tractament.    
El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha donat inici als treballs de l’Estratègia Nacional d’Alimentació (ENA), un projecte que busca abordar els desafiaments relacionats amb l’alimentació i la nutrició a Espanya. L’esdeveniment va començar amb una taula rodona “Projectant el futur de l’Alimentació a Espanya”, moderada per José Miguel Herrero Velasco, director general de la Indústria Alimentària, i la participació dels ponents: Yvonne Colomer, directora executiva a la Fundació Triptolemos, Belén Barreiro Pérez-Pardo, PhD CEO i fundadora de 40dB, Inma Puig Santos i Toni Massanés, director general de la Fundació Alícia.
El passat dimecres 3 de juliol es van presentar al Centro Comercial Carrefour de Zaragoza els resultats del “Estudi comparatiu sobre selectivitat alimentària en grup de nens i nenes amb Trastorn de l’Espectre de l’Autisme i desenvolupament típic”. Aquest treball s’ha realitzat gràcies al finançament de la Fundació Solidaritat Carrefour.

El passat 3 de juliol, es va celebrar a la Fundació Alícia la VIII Jornada PReME (Programa de revisió de menús escolars) en el marc del Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS). Aquesta jornada, dedicada a professionals (menjadors escolars i empreses de restauración) va tenir com a objectiu facilitar la transició cap a un model de menjador escolar més saludable i sostenible, posant especial èmfasi en la participació dels infants.