Search
Close this search box.

Sobre nosaltres

Fundació Alícia és un centre que investiga productes i processos gastronòmics; innovant i treballant per a millorar l’alimentació de les persones, posant especial atenció a les que tenen restriccions alimentàries i altres problemes de salut; fomentant la millora dels hàbits alimentaris, treballant per un món sostenible i realçant el patrimoni alimentari i gastronòmic dels territoris.

Alimentació i Ciència

El centre de recerca en alimentació i cuina

Científics de diferents disciplines relacionades amb l’alimentació, com nutricionistes, biòlegs, tecnòlegs dels aliments, químics, antropòlegs, historiadors i especialistes en cultura alimentària treballen a Fundació Alícia juntament amb cuiners i gastrònoms. Aquesta diversitat garanteix una visió holística de l’alimentació, que permet aportar solucions específiques i pràctiques des del coneixement culinari i el rigor científic.

Fundació Alícia és una fundació privada sense ànim de lucre creada l’any 2003, i forma part del conjunt d’entitats que acull Fundació Catalunya La Pedrera.

El nostre compromís

Crear i transferir coneixement per a què tothom mengi millor, amb independència de l’edat i la situació de vida de cadascú. Això passa per col·laborar amb productors agroalimentaris i restauradors, que proveeixen d’aliments a la població, que afavoreixen l’economia dels seus territoris i que fan possible el consum dels productes de proximitat i de qualitat.

Què fem i com ho fem?

El treball per a la millora del benestar de les persones el fem a través de la investigació i la realització d’actuacions concretes que han de permetre una alimentació més sana, sostenible i bona. Per a poder consolidar un coneixement comprensiu sobre alimentació, salut i territori, necessitem de molts actors (i factors) que ens permeten fer un salt qualitatiu. Treballem amb l’administració pública; productors primaris, indústries alimentàries i farmacèutiques, distribuïdors, restauradors, col·lectius d’usuaris i associacions; però també ho fem amb hospitals, entitats de referència, universitats i centres tecnològics.

Fundació Alícia combina la creativitat culinària, el rigor científic i eines de design thinking amb l’esperit de la innovació oberta, en projectes focalitzats a objectius definits i mesurables per millorar l’alimentació.

L’activitat de Fundació Alícia  s’organitza en tres àmbits de coneixement transversals, estretament interrelacionats entre si i totalment complementaris. Aquestes línies de coneixement s’apliquen en tots els projectes i serveis que es desenvolupen.

Salut

Salut i bons hàbits
alimentaris

Innovació

Desenvolupament
i innovació gastronòmica

Territori

Patrimoni alimentari
i sostenibilitat

La nostra eina analítica bàsica: ÍNDEX ALÍCIA

L’Índex Alícia valora i quantifica la idoneïtat d’un producte o servei i les necessitats de millora que requereix en funció de les seves característiques, les del públic objectiu a qui va destinat i del context o circumstàncies que hi incideixen. Aquesta eina ens permet analitzar de manera integral tots els aspectes que repercuteixen en els productes i serveis alimentaris, planificar el procés d’innovació i avaluar-ne els resultats.