El passat 3 de juliol, es va celebrar a la Fundació Alícia la VIII Jornada PReME (Programa de revisió de menús escolars) en el marc del Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS). Aquesta jornada, dedicada a professionals (menjadors escolars i empreses de restauración) va tenir com a objectiu facilitar la transició cap a un model de menjador escolar més saludable i sostenible, posant especial èmfasi en la participació dels infants.
Durant la jornada, es van escoltar les experiències de diverses escoles i entitats que han implementat estratègies per a una major sostenibilitat, destacant la importància de la participació, el lideratge i les opinions dels nens i nenes. Els nens i nenes, els veritables protagonistes, van aportar les seves idees i propostes per millorar l’experiència dels menjadors escolars. A més, vam tenir l’oportunitat de cuinar plegats a la Fundació Alícia, cuiners d’Alícia i els nens i nenes van preparar plats bons i saludables com els espaguetis integrals amb bolonyesa de llenties o la truita de mongeta seca.
La jornada va estar plena d’aprenentatges i va oferir un espai per debatre i construir conjuntament recursos que facilitin el canvi de model als menjadors escolars. Des del 2015, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), en col·laboració amb la Fundació Alícia, organitza aquestes jornades per promoure hàbits alimentaris saludables i sostenibles.
El programa de la jornada va incloure presentacions de resultats d’enquestes de satisfacció dels infants, taules rodones amb experiències d’escoles i empreses, activitats participatives, i una mostra de propostes culinàries treballades pels infants. La jornada va concloure amb un espai de debat i la presentació de les conclusions.
Amb aquesta iniciativa, la Fundació Alícia reafirma el seu compromís amb la promoció d’hàbits alimentaris saludables i sostenibles a les escoles, destacant la importància de la veu dels infants en aquest procés de canvi.