El projecte reuneix 17 entitats de 9 països diferents. Entre els participants s’hi troben centres de recerca dedicats a la investigació científica i tecnològica, institucions acadèmiques, empreses, clústers i associacions de la indústria alimentària. Totes aquestes entitats col·laboren en el marc del programa Horizon Europe.
El projecte va donar el tret de sortida els dies 12 i 13 de desembre de 2024 amb la reunió inaugural que es va celebrar a la Fundació Alícia, a Món Sant Benet. Durant aquestes jornades, els participants van establir les bases del projecte, definint els objectius i les línies de treball. L’esdeveniment va comptar amb la participació d’experts de diferents àmbits que van debatre les estratègies i tecnologies innovadores que marcaran el desenvolupament del projecte en els pròxims anys. Mitjançant tecnologies innovadores, com la fermentació microbiana, DELICIOUS pretén millorar les propietats sensorials i nutricionals dels productes lactis vegetals. Alhora, integra les preferències dels consumidors i redueix fins a un 30% l’impacte ambiental en comparació amb els processos de producció dels lactis convencionals.
La contribució d’Alícia al projecte se centra en l’anàlisi de la percepció dels consumidors i dels professionals de la cuina. Avaluem les propietats dels prototips de quefir i formatge d’origen vegetal, assegurant que compleixin els estàndards de qualitat, sabor i textura. El nostre treball inclou la identificació de les necessitats i requisits culinaris per a aquests productes, així com la detecció d’aspectes a millorar per tal d’alinear-los amb les expectatives del mercat. També portem a terme l’avaluació de l’acceptació per part dels xefs. Els prototips desenvolupats són presentats a professionals del sector culinari per recollir les seves impressions i suggeriments, un pas clau per refinar els productes i adaptar-los a les necessitats del sector gastronòmic.
Fins ara, el projecte ha assolit avenços significatius en el desenvolupament de tecnologies per produir lactis vegetals amb característiques sensorials millorades. Gràcies a la col·laboració amb entitats de recerca i experts culinaris, s’han elaborat prototips que actualment es troben en fase de proves. Amb l’objectiu d’oferir alternatives sostenibles i atractives per als consumidors, DELICIOUS continua treballant per establir un nou estàndard en la indústria dels lactis d’origen vegetal.
Des de Fundació Alícia reafirmem el nostre compromís d’integrar ciència i cuina per desenvolupar solucions innovadores i sostenibles que responguin a les necessitats alimentàries de la societat.