Search
Close this search box.

La Fundació Alícia desenvolupa un receptari tradicional basc per a persones amb dificultats per empassar

“Receptari tradicional basc per a persones amb disfàgia”, és un projecte impulsat per la Fundació Alícia que neix de la petició particular de Marta Goyogana, excuidadora familiar, i de la seva experiència personal després de viure de prop la difícil gestió de l’alimentació d’una persona amb disfàgia, és a dir amb dificultats per deglutir de forma segura.

El projecte és el resultat d’un treball conjunt que ha permès adaptar els coneixements en cuina i alimentació de textura modificada per a persones amb disfàgia al context de la gastronomia basca i generar, així, un recurs necessari i inexistent fins al moment.

El resultat final és un receptari que inclou 24 receptes tradicionals classificades en primers plats, segons plats i postres. Totes elles dissenyades per a ser aptes per a persones amb problemes de deglució de sòlids, complint unes característiques concretes pel que fa a descriptors de textura per ser segures, cobrint uns requeriments nutricionals bàsics i sent fidels a la recepta original en l’àmbit organolèptic.

La idea inicial és generar un receptari de referència dins la cultura basca que permeti a les persones que pateixin disfàgia seguir menjant com sempre, així com crear un model aplicable a altres gastronomies.

El receptari amb castellà i basc pot descarregar-se gratuïtament aquí:

Receptari en castellà 

Receptari en llengua basca 

Comparteix aquesta notícia

Més notícies

Les últimes notícies de la Fundació Alícia