Search
Close this search box.

El projecte SALSA: salut, alimentació i sociabilitat.

Ideat per la Fundació Alícia i dissenyat conjuntament amb la Unitat de Recerca i Innovació de l’ICS Catalunya Central – IDIAPJGol, amb el suport del Hub d’Innovació Social i Sanitària (HiSS), SALSA proposa receptar dinars al restaurant per fomentar la creació de vincles entre persones que se senten soles i millorar i prevenir les afeccions nutricionals i emocionals. L’estudi s’ha posat en marxa a Sant Joan de Vilatorrada.

SALSA (Salut, Alimentació i Sociabilitat), té l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones que viuen en situació de soledat no volguda.  

Durant quatre mesos, des de finals de febrer fins a finals d’aquest mes de juny, una cinquantena de veïns i veïnes de Sant Joan de Vilatorrada, persones d’entre 40 i 90 anys prèviament seleccionats pel CAP i els serveis socials de l’Ajuntament, dinen plegats de dimarts a divendres, a restaurants d’aquesta localitat del Bages (les primeres quatre setmanes al restaurant Tot anirà bé, i actualment a Ca la Petita). Els participants han acceptat formar part d’aquesta primera prova pilot on assisteixen a un àpat diari en companyia d’altres persones.  

Elena Roura Carvajal, Directora Científica de la Fundació Alícia i del Projecte SALSA, explica que la iniciativa va sorgir després d’adonar-se que “tant l’evidència científica com altres estudis i projectes d’Alícia conclouen que les persones en situació de solitud no volguda tenen més risc de patir malnutrició, donat que la seva alimentació és menys variada i més monòtona. A partir d’aquí, es va plantejar la hipòtesi que les persones en situació de solitud no volguda s’asseguren un equilibri nutricional i la millora del seu estat compartint àpats diaris saludables amb d’altres persones. A més, cal indicar altres beneficis emocionals i mentals resultants de l’acompanyament, de compartir una taula amb altres persones i de les relacions socials que se’n deriven”.  

Àpats compartits a Sant Joan de Vilatorrada  

Els menús han estat dissenyats pels experts d’Alícia conjuntament amb els restauradors, assegurant que siguin nutritius, saludables, bons i sostenibles. S’han establert menús setmanals adaptats i equilibrats a partir de l’oferta dels propis establiments, tenint en compte les necessitats específiques de salut dels usuaris. Es dissenyen dos menús complets per setmana que inclouen dues opcions de primers i segons plats. Així, els participants poden escollir segons les seves preferències i necessitats específiques de salut.  

Un projecte pioner i diferent amb la restauració com a eina 

El Projecte SALSA és un dels 10 projectes seleccionats en la primera Crida d’Atenció Integrada del Hub d’Innovació Social i Sanitària (HiSS), una iniciativa del Consorci Sanitari de Terrassa i de la Fundació Joan Costa i Roma dins de l’Estratègia d’Atenció Integrada dels Departaments de Salut i Drets Socials que compta amb la col·laboració de la futura Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària de Catalunya. 

El projecte conjuga restauració i socialització sense estigmatitzar ni assenyalar condicions individuals de cap participant, ja que la soledat no volguda no entén d’edats ni condicions econòmiques ni socials.  

Una iniciativa amb múltiples beneficis i la voluntat de recuperar la funció social dels espais tradicionals de restauració de proximitat 

Des d’Alícia i el CAP Sant Joan de Vilatorrada es respon així a la necessitat que hi ha d’intervencions concretes, efectives i sostenibles amb la voluntat de reforçar els establiments de restauració com a eixos de socialització, relacions humanes i creació de vincles. Establiments inclusius, típics de la nostra cultura i estructura comunitària on menjar un menú diari saludable, adaptat als gustos i necessitats de cadascú i a preus raonables. Llocs de trobada on cada veí se sent conegut, benvingut i atès.  

Avaluació i resposta positiva per part dels participants 

Els resultats de la prova pilot del Projecte SALSA es determinaran a partir de l’anàlisi de l’impacte en indicadors com la solitud no volguda, l’adherència a la dieta mediterrània, les escales de depressió, ansietat, suport social, l’estat nutricional i els costos sanitaris (visites al CAP, consum de medicaments, etc.).  

Anna Ruiz Comellas, metgessa de família del CAP Sant Joan de Vilatorrada i investigadora de la Unitat de Recerca i Innovació de l’ICS Catalunya Central – IDIAPJGol i del Projecte SALSA, es mostra molt il·lusionada amb el projecte per “l’impacte tan espectacular que està tenint en els participants. Els meus pacients em diuen que estan molt contents i agraïts perquè han conegut molta gent, es troben cuidats i més animats. Sortir de casa i trobar-se amb amics els va molt bé. Em pregunten què passarà al juliol quan acabi l’estudi i si podran tornar a venir. El projecte ha tingut molt bona acollida i ha corregut molt la veu al poble. Casi cada dia tenim sol·licituds de persones que volen participar-hi, directament per part de la persona interessada o també per part dels seus familiars; que creuen que la proposta millorarà la salut de la seva mare o pare”.   

El CAP Sant Joan de Vilatorrada aposta per la prescripció social i voldria incorporar els menús al restaurant com una activitat saludable, tal com fa convidant els seus usuaris a participar en caminades i altres activitats comunitàries.  

Cap a una xarxa de suport comunitari 

El Projecte SALSA és una prova pilot amb aspiracions de gran abast. El Projecte SALSA és una prova pilot amb aspiracions de gran abast. Després de Sant Joan de Vilatorrada, està previst fer una segona prova a un municipi d’àmbit rural del Pirineu per provar l’aplicabilitat del projecte en altres contextos locals. Aquesta iniciativa busca crear una xarxa de suport comunitari a escala regional, amb l’objectiu de ser replicada a altres municipis amb el suport dels ajuntaments locals. 

Soledat no volguda 

Segons les dades del Barómetro de la soledad no deseada en España 2024, una de cada cinc persones (20,0%) pateix solitud no volguda a Espanya. La meitat de la població ha experimentat solitud no volguda alguna vegada, i el 36,6% dels que no se senten sols, s’han sentit sols en algun moment de la vida. La solitud és més comuna entre dones que entre homes i és més prevalent entre els joves i les persones majors de 75 anys. Tot i que no hi ha diferències en prevalença entre entorn rural i urbà, en el medi rural la joventut experimenta nivells molt elevats de solitud, mentre que en el medi urbà succeeix a la inversa, les persones grans pateixen més solitud.  

La gran majoria de la societat (>91%) considera la solitud un problema social important, i la veu com a invisible. També considera que la lluita contra la solitud ha de ser una qüestió prioritària per a les administracions públiques, així com una responsabilitat compartida pel conjunt de la societat. Aquesta percepció ha augmentat des del darrer baròmetre del 2022, on també s’indicava que a 2 de cada 3 persones els agradaria poder realitzar accions per combatre la soledat de les persones en el seu entorn. 

Comparteix aquesta notícia

Més notícies

Les últimes notícies de la Fundació Alícia