Premi Especial de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició

Toni Massanés i Sánchez, Director General de la Fundació Alícia, ha estat guardonat amb el Premi Especial de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició. Aquest reconeixement destaca la seva trajectòria com a gastrònom i investigador i a la seva dedicació a la docència i a la recerca de la gastronomia.

Els jardins del Palau de Pedralbes han estat l’escenari de la vint-i-dosena edició de la cerimònia de lliurament dels Premis Nacionals de Gastronomia 2024, organitzada per l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició. L’acte va estar presidit per Carles Vilarrubí, president de l’Acadèmia, i s’ha celebrat durant un sopar elaborat pel xef Nandu Jubany.

Reconeixement a la Cuina Catalana

Com va destacar Carles Vilarrubí, “la projecció i l’èxit de la cuina catalana en el món són en aquest moment extraordinaris i aquests premis permeten reconèixer i valorar els talents que enriqueixen la nostra gastronomia”. Els Premis Nacionals de Gastronomia valoren la varietat, la tradició i la innovació de la cuina catalana, reforçant el seu reconeixement internacional. Aquests són el resultat d’un procés de votació secret que els acadèmics realitzen al llarg de l’any, seleccionant cuiners, professionals, institucions o col·lectius per la seva excel·lència i contribució a la cuina i gastronomia del nostre país.

Tots els guardonats de la nit van ser:

  • Paco Solé i Parellada, Premi Nacional de Gastronomia Tradicional 2024.
  • Xavier Pellicer i Guillo, Premi Nacional de Gastronomia d’Autor 2024.
  • Toni Massanés i Sánchez, Premi Especial de l’Acadèmia 2024.
  • Fina Navarro i Caballero, del restaurant Gaig, Premi Cap de Sala 2024.
  • Empar Moliner i Ballesteros, Premi Nèstor Luján de Periodisme Gastronòmic 2024.
  • Núria Bonet i Autet, del Restaurant Ca la Núria de Bellver de Cerdanya, Premi Revelació 2024.

Durant el discurs de recepció, Toni Massanés va expressar la seva gratitud a l’Acadèmia i va destacar la seva constant dedicació a respondre la pregunta fonamental de la gastronomia: “Què és el que fa que les coses siguin bones?”.

Va recordar que conèixer les grans tradicions gastronòmiques li va fer adonar-se de la riquesa de la nostra, fet que el va portar a estudiar-la. Aquesta obsessió per establir un diàleg entre la cuina i diferents disciplines del coneixement li va brindar l’oportunitat de dirigir el primer centre d’I+D gastronòmic amb rigor científic i compromís social del món: la Fundació Alícia.

En el seu discurs, Toni Massanés, va exposar també: “Avui, més de vint anys després, Alícia ha establert un pont que connecta la cuina extraordinària amb la millora del menjar quotidià, ajudant a prevenir, curar i tenir cura de les persones. Alícia ha treballat en més de 60 malalties i situacions de salut, incloent càncer, autisme, hipertensió, diabetis, endometriosi, degeneració cognitiva, trastorns del son i soledat no volguda, entre d’altres. També innovem amb els productors primaris i la indústria agroalimentària que aposta per la salut i la sostenibilitat, col·laborant amb empreses de totes les mides però amb especial dedicació a les petites i mitjanes, les garants del sistema alimentari. A més, investiguem i recolzem el patrimoni gastronòmic, la biodiversitat local, la lluita contra el malbaratament, el territori rural, els restaurants, les fondes i els bars de barri, contribuint a una alimentació millor per a les nostres ciutats i pobles.”

La Fundació Alícia felicita a Toni Massanés per aquest merescut reconeixement i agraeix la seva contribució a la gastronomia i a la nutrició.

Comparteix aquesta notícia

Més notícies

Les últimes notícies de la Fundació Alícia