Search
Close this search box.

Alícia i Bestiario s’uneixen per desenvolupar un assistent alimentari per a persones en tractament de càncer de colon

Diaita neix amb l’objectiu de proporcionar als pacients amb càncer colorectal recomanacions alimentàries personalitzades i adaptades a les necessitats específiques de cada persona. Aquesta solució tecnològica, basada en el rigor científic i l’aplicació de la intel·ligència artificial, vol ser una eina pràctica que resolgui els dubtes i les necessitats en les diferents fases del tractament.    

Diaita (A Digital Diet Assistant for Cancer Patients and Caregivers) de Bestiario i Alicia, és un dels 6 projectes seleccionats, entre les més del 100 propostes de 40 països diferents que es van presentar a la convocatòria Europea Foodity Open Call #1.

Diaita té com a objectiu permetre als pacients amb càncer colorectal gestionar la seva alimentació de manera independent, mitjançant el coneixement d’experts proporcionat per aquesta eina. Ofereix recomanacions nutricionals i dietètiques personalitzades, validades científicament i adaptades a les necessitats específiques de cada pacient. L’objectiu és millorar la qualitat de vida dels pacients, proporcionant informació científica i involucrant tant els pacients com els cuidadors en el procés de presa de decisions sobre la seva nutrició. Això fomenta un sentit de control i autonomia entre els pacients i els seus cuidadors.

Alícia és un centre reconegut per la seva dedicació a millorar l’alimentació de les persones, aportant expertesa en nutrició i salut amb rigor científic dins el projecte Diaita. Amb més de dues dècades de recerca en l’àmbit de l’alimentació i el càncer, Alícia té un profund coneixement sobre la interacció entre la dieta i les malalties oncològiques. Gran part del seu treball s’ha centrat en desenvolupar estratègies alimentàries per a la prevenció i el tractament del càncer. Aquesta dedicació es reflecteix en la creació d’Oncoalica, una iniciativa que ofereix assessorament i solucions nutricionals específiques per a pacients oncològics.

L’equip d’Alícia (format per nutricionistes, xefs, científics de l’alimentació, entre altres) col·labora amb experts i professionals en nutrició oncològica d’hospitals de referència de Catalunya per desenvolupar els continguts, així com validar científicament les receptes i els plans dietètics. Aquest procés assegura que les recomanacions s’adaptin a les diferents etapes del tractament del càncer i als efectes secundaris associats.

Un enginyer industrial i gestor de projectes, i un matemàtic i informàtic que treballa com a científic de dades i desenvolupador d’IA lideren la integració tecnològica, permetent que la plataforma entengui les necessitats úniques de cada pacient i pugui oferir recomanacions precises i personalitzades.

Conjuntament estem treballant per crear una aplicació intuïtiva i fàcil d’usar que ofereix als pacients amb càncer accés a informació nutricional fiable i de qualitat. Això permet els usuaris a prendre decisions informades sobre la seva alimentació, contribuint així a millorar la seva qualitat de vida durant el procés de tractament oncològic. Diaita és un exemple de com la tecnologia i el coneixement científic poden confluir per oferir solucions personalitzades i eficaces en el camp de la salut.

El projecte es centra inicialment en pacients amb càncer colorectal, però es pot estendre l’enfocament a altres pacients amb necessitats nutricionals similars. Diaita té el potencial de contribuir significativament a la política de recerca i innovació de la UE FOOD 2030, millorant la qualitat de vida dels pacients amb càncer i contribuint a millors resultats de salut per a aquesta població vulnerable.

Comparteix aquesta notícia

Més notícies

Les últimes notícies de la Fundació Alícia