Search
Close this search box.

GastroMar l’Ampolla 2024

Les IV jornades professionals gastronòmiques i científiques GastroMar l’Ampolla han conclòs consolidant-se com un punt de trobada essencial per a cuiners, científics, pescadors, i gastrònoms.

Amb l’organització conjunta de l’Ajuntament de l’Ampolla, l’agència Repicat Events i Fundació Alícia, l’esdeveniment ha posat de manifest la la cuina clàssica, tradicional i d’avantguarda sota els principis de territori, producte i sostenibilitat. Aquest any, GastroMar ha destacat per la recuperació de la cuina tradicional catalana i l’enfocament en el consum de peix de temporada i de proximitat.

Més d’una vintena de cuiners, han compartit els seus coneixements, des de la preparació de plats clàssics fins a la innovació amb peixos de llotja. Les jornades també han estat una plataforma per a la ciència, la divulgació, i el debat sobre temes crítics com el relleu generacional en el sector pesquer, la traçabilitat del peix, i la importància de mantenir la biodiversitat marina.

Un dels temes més rellevants ha sigut la importància del relleu generacional. Cal reconèixer i abordar la manca de relleu generacional com un desafiament clau per al sector, promoure la incorporació de nous pescadors mitjançant la formació i altres iniciatives.

La co-gestió pesquera com un model d’èxit per a la millora contínua del sector, permetent una col·laboració efectiva entre diferents stakeholders. L’aqüicultura restaurativa i com valorar l’impacte positiu de l’aqüicultura de baix nivell tròfic i promoure l’aqüicultura restaurativa com a pràctica sostenible. Apostar per la sostenibilitat i la dignificació de les persones que treballen en el sector, així com facilitar la incorporació de professionals amb barreres.

Fomentar el consum de peix local per posar en valor el territori i promoure un canvi en la percepció del consumidor sobre el peix. Potenciar l’educació i la promoció del consum de peix, adaptant-se als nous hàbits de consum a través de la innovació. L’esdeveniment ha subratllat la importància de la gastronomia com a eina de coneixement, cultura, i promoció dels productes i la gent de la mar, convidant a tots a creure en la riquesa i biodiversitat de la costa catalana.

Des de la Fundació Alícia, ens comprometem a seguir treballant en aquestes línies d’actuació, col·laborant estretament amb tots els agents del sector per assegurar un futur més sostenible per a la gastronomia i la cultura marítima de Catalunya.

Conclusions
Comparteix aquesta notícia
Documents adjunts

Més notícies

Les últimes notícies de la Fundació Alícia