Aquest projecte, seleccionat pel Barcelona Institute of Technology de l’Ajuntament de Barcelona en el marc de la convocatòria d’ajuts per a projectes d’innovació urbana, vetlla per garantir i allargar l’autonomia i mantenir un bon estat de salut i qualitat de vida de les persones grans millorant-ne la seva alimentació.
En aquesta línia, Alícia, ha dut a terme una primera fase exploratòria basada en estratègies de participació activa, entenent que les persones es troben al centre del projecte i que aquest es fa AMB la gent gran i no PER la gent gran. S’han fet diverses sessions de co-creació que han permès conèixer i entendre les seves urgències i demandes en relació a una millor alimentació, implicant als serveis i recursos del barri com per exemple els restaurants o el Casal de Gent Gran d’Horta.
Un cop acabada aquesta fase de diagnòstic, s’ha procedit al buidatge i anàlisi de la informació per tal de dissenyar les estratègies que millor s’adaptin al barri.
S’han dibuixat tres accions que seran les que s’estan començant a implementar al barri durant el darrer trimestre de l’any en aquesta prova pilot: un servei de consulta i assistència telefònica per a les persones i serveis del barri, que connecta amb una nutricionista especialitzada en cuina d’Alícia; la implementació d’un taller d’alimentació i cuina i la posada en marxa del projecte de “restauració amigable”, un model de restauració que sigui més conscient de les necessitats i realitats de les persones grans i hi doni resposta.
Les accions tenen un doble objectiu: per una banda, es cerca fomentar la xarxa de barri per garantir una adequada atenció a les persones grans i una major presència d’aquestes a la realitat comercial i social de la zona. Per altra banda, es busca capacitar, en matèria d’alimentació, al sector sènior, entenent que la qualitat de vida d’una persona passa necessàriament per la seva autonomia i per la seva capacitat de decisió sobre les seves gestions del dia a dia.
Aquesta prova pilot finalitzarà el gener del 2022, tot i que no es descarta la possibilitat de transferir l’experiència adquirida i els serveis resultants a altres barris de Barcelona.