Notícies

El període de presentació de propostes és del 11 al 25 de juny i el programa té com a objectiu impulsar la innovació gastronòmica que sigui aplicable a productes i processos del sector agroalimentari català per fomentar-ne la seva competitivitat.

Participem en el projecte europeu DELICIOUS, una iniciativa d’innovació que busca transformar el mercat de les alternatives vegetals fermentades. En un context de creixent demanda de dietes alternatives més sostenibles i saludables, DELICIOUS treballa en el desenvolupament de productes vegetals fermentats, com el formatge i el quefir, que destaquin per ser assequibles, nutritius i atractius. Alhora, el projecte té com a objectiu reduir l’impacte ambiental associat a la producció de lactis convencionals.

El 2 de desembre, Fundació Alícia va destacar en el marc de Madrid Fusión Dreams, celebrat a Toledo, amb la ponència “Taller del gusto – El sentido de los sentidos”, presentada per Toni Massanés, director de la fundació. La sessió va explorar com funciona el mecanisme del gust i el paper dels sentits i la percepció en les nostres eleccions alimentàries.

El projecte DIAITA, desenvolupat per la Fundació Alícia i Bestiario, ha estat seleccionat com un dels tres projectes finalistes per passar a la segona fase del programa FOODITY. Aquest programa, dona així la oportunitat a tres projectes entre els sis inicials, a treballar en consolidar el seus prototips al llarg de tres mesos més.

La Berlin Food Week ha celebrat el seu desè aniversari amb la participació destacada de Ferran Adrià i la Fundació Alícia, en una exposició que ha posat de relleu la influència de Catalunya en la gastronomia mundial. Aquesta cita ha estat impulsada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de Prodeca, i pel Departament d’Exteriors de la Generalitat de Catalunya.

El passat 8 d’octubre de 2024, en el marc del congrés San Sebastián Gastronomika, es va viure una experiència única que va enfrontar la creativitat humana i les capacitats de la intel·ligència artificial (IA) en l’àmbit de l’alta cuina. Aquest desafiament, organitzat per la Fundació Alícia, va tenir lloc al KURSAAL de Donostia-San Sebastián i va enfrontar el reconegut xef Ricard Camarena amb un equip d’IA dirigit pel físic Eneko Axpe, la química Laia Badal i el xef Daniel Barrionuevo, investigadors de la Fundació Alícia.

Del 10 al 13 de setembre de 2024, la Fundació Alícia i el SENAC São Paulo van organitzar el 2º Congresso SENAC e Fundação Alícia: “O Caminho da alimentação para todas as pessoas”, un esdeveniment internacional que va reunir experts en alimentació, nutrició i sostenibilitat. La Fundació Alícia va tenir un paper destacat al llarg dels quatre dies, compartint la seva experiència i coneixements sobre com fer que l’alimentació sigui més accessible, saludable i sostenible per a tothom.

Una guia elaborada per la Fundació Alícia i Adsalutem, per a menjar bé i adoptar bons hàbits per a dormir més i millor, un dels pilars fonamentals de la salut.

La Fundació Alícia, amb més de dues dècades d’experiència en la investigació sobre la relació entre alimentació i salut, i en col·laboració amb AdSalutem Institut del Son, presenta Dime qué comes y te diré cómo duermes. Aquest llibre neix amb el propòsit d’oferir una eina pràctica i científica per abordar un dels grans reptes de la nostra època: els trastorns del son. A través d’una profunda comprensió de com l’alimentació impacta en el descans, el llibre ofereix solucions per millorar la qualitat del son i, per tant, la salut general.