Jornada tècnica “Desenvolupant valor afegit: elaborats de corder”
Jornada professional amb l’objectiu de promocionar el consum de la carn de corder i de cabrit mitjançant tècniques innovadores, transferir coneixement i fomentar la col·laboració amb la indústria agroalimentària catalana. Es presentaran diferents productes i processos perquè els productors puguin aplicar-los. Durant la sessió s’explicarà el Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya (PEAC), i es […]
Jornada Professional ‘Pesca i gastronomia sostenibles’: Mesures de sostenibilitat en la pesca i sessions gastronòmiques de transferència
Presentarem les mesures de sostenibilitat i polítiques ambientals en matèria de pesca del litoral de la Costa Brava, a càrrec de GALP (Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava). Es realitzarà una demostració culinària i es presentarà el Projecte Estratègia per a la promoció d’espècies pesqueres autòctones poc conegudes i valorades, a càrrec de Fundació Alícia. […]
Jornada professional ‘Llegums, una oportunitat de futur, com valoritzar-los’ (28/09/2023)
Jornada tècnica de la presentació del projecte Llegums, una oportunitat de futur que tindrà lloc el proper dijous 28 de setembre, de 9.00 a 14.30 hores, a les nostres instal·lacions a Món Sant Benet (Sant Fruitós de Bages). Presentarem nous productes en base a tres tipologies de llegum (cigró, llentia i mongeta) amb l’objectiu de fomentar el progrés i la innovació […]
Estratègies d’èxit per a un menú més saludable i sostenible als menjadors escolars
La jornada PReME es va focalitzar en facilitar la transició dels menjadors escolars cap a un model més sostenible. Durant la primera part del matí, es van escoltar experiències d’escoles i empreses que han apostat pel canvi cap a una major sostenibilitat dels menús, implementant diferents estratègies, que va concloure amb una taula de debat […]
Creuant les barreres en l’abordatge de l’obesitat
La darrera sessió del programa Clínic Barcelona Summer School, organitzat per l’Hospital Clínic de Barcelona va tenir lloc a la Fundació Alícia, on es van exposar temàtiques actuals en torn l’obesitat com ara el paper de la medicina culinària, l’estigma que existeix actualment, o la necessitat d’una entrevista motivacional actualitzada que acompanyi més que obligui. […]
Alimentació i cirurgia bariàtrica: canal de cuina pilot centrat en la persona
La Fundació Alícia i L’Hospital Clínic de Barcelona han estat premiats pel desenvolupament i avaluació d’un canal de cuina pilot per ajudar a les persones intervingudes de cirurgia bariàtrica i els seus familiars i cuidadors en la gestió de l’alimentació. Aquest projecte de Medicina Culinària es durà a terme per l’equip d’Alícia i l’Espai d’Intercanvi […]
Per què hem oblidat el que ja sabíem fa 7000 anys?
Saps com cuinar els llegums i els cereals? Creus que són avorrits? No t’equivoquis! T’ensenyarem a cuinar-los d’una manera pràctica i divertida. A través d’un viatge per la història coneixerem la gastronomia mil·lenària d’aquests productes i com d’importants han estat per l’evolució de les societats del mediterrani, el medi ambient i la salut. Els cuinarem […]
Alimentació saludable durant el tractament del càncer de ronyó
El càncer de ronyó, igual que altres tipus de càncer, es classifiquen segons el seu estadi, subtipus i grau d’agressivitat de les cèl·lules tumorals i per al seu tractament, existeixen diferents teràpies (diferents tipus de cirurgia, teràpia dirigida, immunoteràpia i radioteràpia, a més de tractaments simptomàtics). En funció de tot això, l’equilibri entre els nutrients […]
La 3a edició de GastroMar l’Ampolla posa en valor la importància de l’ús a la cuina de les espècies de mar poc conegudes i valorades
Durant els dies 12, 13 i 14 de març de 2023 es va dur a terme la tercera edició del congrés de ciència i cuina GastroMar l’Ampolla, un certamen que va néixer en plena pandèmia i que enguany ha certificat la seva consolidació com a un esdeveniment gastronòmic i científic de referència on tractar aspectes que […]